A modeling approach to design a software sensor and analyze agronomical features - Application to sap flow and grape quality relationship - Inria - Institut national de recherche en sciences et technologies du numérique Accéder directement au contenu
Pré-Publication, Document De Travail Année : 2013

A modeling approach to design a software sensor and analyze agronomical features - Application to sap flow and grape quality relationship

Résumé

This work proposes a framework using temporal data and domain knowledge in order to analyze complex agronomical features. The expertise is first formalized in an ontology, under the form of concepts and relationships between them, and then used in conjunction with raw data and mathematical models to design a software sensor. Next the software sensor outputs are put in relation to product quality, assessed by quantitative measurements. This requires the use of advanced data analysis methods, such as functional regression. The methodology is applied to a case study involving an experimental design in French vineyards. The temporal data consist of sap flow measurements, and the goal is to explain fruit quality (sugar concentration and weight), using vine's water courses through the various vine phenological stages. The results are discussed, as well as the method genericity and robustness.
Ce travail propose un cadre de modélisation utilisant des données temporelles et la connaissance du domaine pour analyser des phénomènes agronomiques complexes. L'expertise est d'abord formalisée dans une ontologie, sous la forme de concepts et de relations entre eux, puis utilisée en conjonction avec les données brutes et des modèles mathématiques afin de réaliser un capteur logiciel. Les sorties du capteur logiciel sont ensuite mises en relation avec des critères de qualité du produit, évalués par des mesures quantitatives, à l'aide de méthodes sophistiquées d'analyse de données. La méthodologie est appliquée à un cas d'étude comprenant des essais expérimentaux dans des vignobles français. Les données temporelles sont des mesures de flux de sève, et l'objectif est l'explication de la qualité de la vendange (concentration en sucre et poids des baies), à l'aide de la dynamique temporelle de l'état hydrique aux divers stades phénologiques de la vigne. Les résultats sont discutés ainsi que la généricité et la robustesse de la méthode.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

hal-00863992 , version 1 (20-09-2013)
hal-00863992 , version 2 (06-01-2014)

Identifiants

Citer

Aurélie Thébaut, Thibault Scholash, Brigitte Charnomordic, Nadine Hilgert. A modeling approach to design a software sensor and analyze agronomical features - Application to sap flow and grape quality relationship. 2013. ⟨hal-00863992v1⟩
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