La valorisation du patrimoine gastronomique : trois exemples dans le Sud-Ouest français - Inria - Institut national de recherche en sciences et technologies du numérique Accéder directement au contenu
Chapitre D'ouvrage Année : 2008

Valuation of the gastronomic heritage: three examples in the French Southwest

La valorisation du patrimoine gastronomique : trois exemples dans le Sud-Ouest français

Jean Pilleboue
  • Fonction : Auteur
  • PersonId : 925205
Michaël Pouzenc

Résumé

In a context of strong competition, the stakeholders of the agrofood chains said "of quality" or "of origin" use all available means to emphasize the attributes of terroirs and territories for the benefit of the image of the products which arise from them. This is the way cultural elements are exploited in industrial processes as raw materials. The evocation of three examples in the French Southwest (Espelette chili, Armagnac and purple garlic of Cadours) reveals that this long-term trend is embodied in very differentiated local or regional figures.

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Géographie
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Origine : Publication financée par une institution

Dates et versions

hal-01568892 , version 1 (25-07-2017)

Identifiants

  • HAL Id : hal-01568892 , version 1

Citer

Jean Pilleboue, Michaël Pouzenc. La valorisation du patrimoine gastronomique : trois exemples dans le Sud-Ouest français. Presses Universitaires du Mirail L’économie culturelle et ses territoires, pp.269-280, 2008. ⟨hal-01568892⟩
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