Certified reduced-basis solutions of viscous Burgers equation parametrized by initial and boundary values - Inria - Institut national de recherche en sciences et technologies du numérique Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue ESAIM: Mathematical Modelling and Numerical Analysis Année : 2013

Certified reduced-basis solutions of viscous Burgers equation parametrized by initial and boundary values

Résumé

We present a reduced basis offline/online procedure for viscous Burgers initial boundary value problem, enabling efficient approximate computation of the solutions of this equation for parametrized viscosity and initial and boundary value data. This procedure comes with a fast-evaluated rigorous error bound certifying the approximation procedure. Our numerical experiments show significant computational savings, as well as efficiency of the error bound.
Nous présentons une procédure base réduite pour l'équation de Burgers visqueuse, permettant un calcul approché efficace des solutions paramétrées par la viscosité ainsi que les conditions initiales et les confiditions aux limites. Notre procédure d'approximation est certifiée par une borne d'erreur rigoureuse. Nos tests numériques montrent l'amélioration significative des temps de calcul ainsi que l'efficacité de la borne d'erreur.
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Dates et versions

inria-00524727 , version 1 (08-10-2010)
inria-00524727 , version 2 (17-06-2012)

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Citer

Alexandre Janon, Maëlle Nodet, Clémentine Prieur. Certified reduced-basis solutions of viscous Burgers equation parametrized by initial and boundary values. ESAIM: Mathematical Modelling and Numerical Analysis, 2013, 47 (2), pp.317-348. ⟨10.1051/m2an/2012029⟩. ⟨inria-00524727v2⟩
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